sds Opublikowano: 28 styczeń 2018 Odsłony: 2184
Zajęcia w pracowni kulinarnej pozwalają na naukę, podtrzymywanie i rozwijanie umiejętności niezbędnych do codziennego życia, tj. nauka gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia - począwszy od parzenia kawy, herbaty do przygotowania prostych bądź bardziej złożonych posiłków na gorąco. Zajęcia uczą prawidłowego przechowywania żywności, układania jadłospisów z uwzględnieniem zasad prawidłowego odżywiania, nakrywania stołu i estetycznego spożywania posiłków, obsługi sprzętu AGD i rozwijania samodzielności w tych dziedzinach.
Przygotowując posiłki okazjonalne – m.in. śniadanie wielkanocne, wieczerzę wigilijną – podopieczni uczą się kultywować tradycję. Praca odbywa się zarówno indywidualnie, jak i grupowo, co pozwala na rozwijanie z jednej strony samodzielności w działaniu, z drugiej – współpracy z innymi. Dbanie o porządek i bezpieczeństwo na miejscu pracy utrwala stosowanie się do zasad BHP.
Uczestnicy mają możliwość spożywania śniadania i jednego ciepłego posiłku.